• massage, yoga samprema

Hur veta vilken klass som passar just Dej?

Olika Yoga stilar – Något för Alla!

Det finns väldigt många olika stilar och inriktningar av Yogan, vilket är ju helt fantastiskt så alla kan hitta just den formen som passar just din daxform. Oberoende vilket Yoga klass du deltar i det finns några saker att tänka på för att säkra din Yoga praktik.

 • Ta i beaktande möjliga gamla eller färska skador / sjukdom
 • Meddela alltid din lärare om möjliga skador, smärtor, sjukdom
 • Vad är Dina behov? Reflektera över om Du är i behov av stillhet eller mera dymamisk rörelse.
 • Vad är Din intension?
 • Om du är osäker ta kontakt med oss och vi berättar mera.
 •  Yoga är inte smärtsamt. Om smärta upplevs fråga råd.
 • Kom ihåg att skynda långsamt. Utveckling tar tid.

Yin Yoga

Yin yoga är yogaform bygger på Tao yogans väl beprövade kinesiska övningar. Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på kroppens yin delar som bindvävnad, leder och ligament. Det är framförallt områdena kring höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggraden som man jobbar med. Alla övningar görs på golvet och varje position hålls mellan tre till fem minuter, med intension på att slappna av i musklerna, och med medveten andning för att fokusera kropp och sinne på vad som händer.

Yin yoga – hur gör man

Under Yin Yoga använder man en del hjälpmedel som tex klossar, filtar, bälten och bolsters, för att stöda upp positionerna för maximal avslappning.

Detta bör inte blandas ihop med att positionerna alltid är sköna, utan positionerna många gånger är väldigt intensiva. Men äen även om att en position upplevs intensiv eller obekväm betyder inte att man gör fel utan detta indigerar ofta på stelhet i delar av kroppen. Med andra ord är det helt ofarligt att stanna kvar. Där emot om känslan är huggande och rent av smärtsam bör du komma försiktigt ur positionen och kanske fråga råd. Kom ihåg att du själv känner din kropp bäst.

Yin yogan är en suveränt kompliment till mera Yang formen av yogan som tex Asthanga och Hatha, så som många andra fysiska träningsformer där musklerna tenderar att bli ”packade” och förkortade. Yin yogan ger djupgående stretch, och hjälper att bibehålla lederna, ligamenterna och bindväven mjuka, vilket bidrar till ungdomligt välmående kropp. Inte minst minskar man risk för rygg och led relaterade problem. Yin yogan är även väldigt bra förberedelse inför meditation.

 • Ger ökat flexibilitet till kroppens bindvävnad
 • Förbättrad flexibilitet i Hela ryggen så som höfterna
 • Skapar en terapeutisk påverkan på lederna som får ökad ledvätska
 • Lugnare sinnelag, emotionell balans, ger övning i att hålla sig lugn när man utsätts för intern och extern stress
 • Stimulerar och rensar kroppens inre organ
 • Förser ryggraden med vätska och ger bättre cirkulation av vätskan
 • Stoppar upp åldrandet genom att lederna behåller sin mjukhet och rörlighet
 • Förbättrar och balanserar livsenergin (chi, qi, prana) via kroppens bindvävnad

Hatha Yoga

Hathayogan är den mest kända formen av yoga ur vilken de flesta andra yogaformer härstammar. Genom att träna kroppen vill man i hathayoga nå sinnet och därmed finna inre balans. Mjuka fysiska rörelser kombineras med andningsövningar och meditation för att uppnå ett hållbart fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Hur fungerar hathayoga?
Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Hathayogans mjuka, fysiska positioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa. Positionerna kombineras med andningsövningar (pranayama) och olika meditationstekniker för att uppnå balans mellan kropp och sinne.

Fördelar med hathayoga

 • Starkare och mer flexibel kropp
 • Mindre spänningar
 • Mental klarhet och ökad fokus
 • Kraft och inspirationTerapeutisk Yoga

Asthanga

Ashtanga yoga härstammar från Hatha yoga men är en dynamisk och kraftfull form av den. I Ashtanga arbetar man med kropp, andning och sinne. Vad gör denna form mera Dynamisk är för att rörelserna är sammanlänkade med varandra genom “vinyasa”, ett flödande system där varje rörelse utförs synkroniserat med den kraftfulla / segerrika andningen. Andningen, som kallas “ujjayi”, avger ett väsande ljud och producerar en stark hetta i kroppen som gör att man svettas mycket. Detta sätter igång en reningsprocess som rensar kroppen från gifter och slaggprodukter. Ujjayi är även ett sätt att fokusera och närvara, så att vår uppmärksamhet vänds bort från yttre ting, vilket gör yogan till en meditativ upplevelse. Andetaget används både i Hatha och Asthanga även som en markör om huruvida vi håller oss på rätt nivå eller om vi blir för egodrivna och passerar våra begränsningar. Under asana praktik bör andetaget var jämnt, lugnt, lätt väsande, utan att vara forcerad.

Asthanga anses vara den mest fysiska och utmanande av alla yogaformer. Ashtanga passar den som tycker om att svettas och få en riktig genomkörare, men naturligtvis så blir träningen till vad man gör den. Utövaren lägger själv sin träning på den nivå som passar för stunden. I takt med att styrka och flexibilitet utvecklas så kommer man gradvis djupare i ställningarna.

Ashtangas fördelar

 •  Både fysisk och mental balans.
 • Förutom att stärka kroppens muskulatur och göra den mer flexibel har yogan en mycket hälsosam effekt på inre organ och på nervsystemet.
 • Utövandet gör oss mer medvetna om kroppen och våra mentala processer. Vi kan därmed få distans till våra tankar och känslor och förstå oss själva bättre.
 • Träningen leder till att man känner sig stark och lätt i kropp och sinne. Vår inställning till oss själva och livet är också något som påverkas av Ashtanga yoga.

Ashtanga yoga är uppbyggt av sex serier, som var och en är utformad för att arbeta med olika aspekter av kroppen. Den första och vanligaste serien, som vi har på även vår schema, syftar till att rena och avgifta kroppen. Den innehåller cirka 80 ställningar som utförs i ordningsföljd där varje rörelse förbereder för nästa. De övriga serierna är mer avancerade och kräver stor ödmjukhet och flexibilitet hos utövaren. Man går inte vidare med nästa serie förrän man behärskat serien innan. Men den första serien ger en mycket allsidig träning, så den räcker långt.

Grundare; Shri K Pattabhi Jois

Vår Mentor i Asthanga; Petri Räisänen som var en elev till Pattabhi Jois

Terapeutisk Yoga

Uppdateras inom kort….

Pranayama

Pranayama är sanskrit och betyder Förlängning / kontroll av andetaget eller mera vardagligt andningsträning. De är en viktig del i Yoga och förekommer på nästan alla Yoga praktik tillfällen. När vår andning blir snabb eller hackig påverkar det vårt medvetande och hur vi mår men när vi har kontroll av andetaget blir sinnes stämningen lugn och stilla. Att lära sig andningsövningar och låta de få en naturlig plats i vardagen, även om det bara är fem minuter, gör att vi får lättare att behålla lugnet när livet ger oss utmaningarna. Både i det lilla i vardagen till större händelser. Det är bla det som kallas att ta Yogan utanför mattan – och in i vardagen.

Enligt Logiska filosofin och traditionella skrifterna kan man genom att styra andningen upprätta balans mellan kroppens och psykets funktioner. Det finns andningsövningar för olika behov och tillfällen. Att börja eller avsluta dagen med andningsövningar kan ge dig energi och göra dig piggare, på eftermiddagen kan det få dig att stressa ner och på kvällen få dig att varva ner och göra det lättare att somna

Effekter av olika andningsövningar, de kan:  

 • Minska stress och främja avslappning.
 • Öka koncentrationen.
 • Förankra oss i nuet.
 • Balansera höger och vänster hjärnhalva.
 • Aktivera det parasympatiska nervsystemet som ger lugn och ro.
 • Öka syreintaget i kroppen vilket berikar blodet och syrehalten i hjärnan.
 • Massera magen, levern, mjälten, hjärtat och bukspottkörteln.
 • Förbättra matsmältningen.
 • Öka syresättningen i kroppens celler och stöder därav immunförsvaret

ViniYoga

Viniyoga är en helt ny klass hos oss och finns inte så många ställen i Norden som håller ViniYoga klasser. Viniyoga är en väldigt skonsam och meditativ klass som är utvecklats från Hatha Yoga traditionen. Rörelserna och positionerna utförs på ett lungt och skonsamt sätt som är tillgänglig för de flesta. Om man jämnför ViniYogan med traditionel hatha yoga så innehåller inte rörelse sekvenserna alls så kallade viniyasas, där man genom ett flöde av olika positioner flyttas sig i en position till en annan. ViniYogan rekommenderas till alla de som är i återhämtningsfasen av skador, utbrändhet, förlossning, eller har bestående fysiska begränsningar ikroppen. Även om att ViniYogan är väldigt lugn så finns potentialet hos alla att stärka upp kroppen för bättre hållning, stabilitet och flöde. Rekommenderar alla att testa. Även de som är mera vana med väldigt fysisk praktik, för att även ge kroppen en återhämtnings dag.

Comments are closed